Informatie en adviespagina van rookmelder-zaak.nl

 
 

1. Soorten melders

Het is erg belangrijk dat u gewaarschuwd wordt zodra u of anderen in gevaar kunnen komen door bijvoorbeeld brand, een gaslek of lekkage. Gelukkig zijn er veel verschillende soorten melders die u voor gevaarlijke situaties als dit kunnen waarschuwen. In de tekst hieronder vindt u over deze verschillende melders de nodige informatie.

1.1 Rookmelders

Een rookmelder kan uw eigen leven redden, maar ook die van uw mede huisgenoten. Daarom is het belangrijk om een rookmelder te hebben. Het is namelijk zo dat u niks ruikt als u slaapt. Hierdoor zult u in uw slaap binnen 3 minuten stikken van de rook. In uw slaap kunt u overigens wel horen. Doordat de rookmelder u op tijd wekt bij brand met een schel geluid zult u wakker worden en hebt u genoeg tijd om uw woning te verlaten. Zonder rookmelder zult u dit niet redden. Per dag zijn er 20 woningbranden in Nederland. Dit zijn er dus 7300 per jaar.
Het is verstandig om in elke ruimte in uw woning een rookmelder neer te hangen. Het wordt aangeraden om de rookmelder aan het plafond te hangen. Dit omdat rook opstijgt.

1.2 Gasmelders

Een gasmelder beschermt je tegen de meeste brandbare gassen. Overigens kan het per gasmelder verschillen welke gassen hij herkent. Sommige melders herkennen alleen aardgas en anderen alleen propaan- en butaangas. Ook zijn er gasmelders die dit alles kunnen detecteren. Een gasmelder wordt vaak geplaatst bij een gaskachel, fornuis, cv-ketel, geiser of gasboiler. Het wordt aangeraden deze niet verder dan vijf meter van één van deze voorwerpen af te hangen. Een aardgas melder moet zo hoog mogelijk worden geplaatst omdat aardgas stijgt. Een propaan- en butaangas melder moet juist zo laag mogelijk geplaatst worden omdat deze gassen dalen. Gassen kunnen erg gevaarlijk zijn en kunnen een fikse explosie veroorzaken als het in aanraking komt met vuur. Onderschat dit dus niet!

1.3 Hittemelders

In ruimtes als een keuken of badkamer kan een rookmelder soms vals alarm geven. In deze ruimtes ontstaat som een kleine hoeveelheid rook of damp en hier zal een rookmelder op reageren. Speciaal voor deze ruimtes is de hittemelder ontworpen. Deze zal niet reageren op rook of damp maar alleen op ruimtes die warmer worden dan 60 graden.

1.4 Koolmonoxidemelder

Een koolmonoxidemelder herkent alleen koolmonoxide. Geen andere gevaarlijke stoffen. Het grote probleem met koolmonoxide is dat je het niet kan zien en niet kan ruiken maar dat het wel heel erg gevaarlijk is. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van gassen. Bijvoorbeeld bij een kachel of gasfornuis. Dit kan dus praktisch in ieder huishouden ontstaan zonder dat u er weet van heeft. Als u koolmonoxide binnen krijgt kunt u een koolmonoxidevergiftiging oplopen. Bij een koolmonoxidevergiftiging verspreidt de koolmonoxide zich razendsnel door het bloed. De koolmonoxide zorgt ervoor dat verschillende organen zuurstof te kort krijgen. Na verschillende symptomen als lichte hoofdpijn, misselijkheid, overgeven en vermoeidheid zult u bewusteloos raken. Om dit te voorkomen is het verstandig een koolmonoxidemelder aan te schaffen. Vooral omdat u de koolmonoxide niet zelf kunt constateren. Aangeraden word om een koolmonoxidemelder op ooghoogte neer te hangen en niet verder dan twee meter van het voorwerp vandaan. In principe hoeft u per verdieping één koolmonoxide melder neer te hangen.

1.5 Watermelder

Een watermelder waarschuwt je bij lekkage. Lekkage kan ontstaan bij bijvoorbeeld een vaatwasser, cv-ketel of een wasmachine. Doordat het water naar beneden lekt heb je lekkage helaas niet altijd direct door. Wateroverlast hoeft niet altijd gevaar voor uzelf mee te brengen maar kan wel erg veel schade aan uw woning aanrichten. Het kan zelfs je hele huis aantasten. Dit is natuurlijk het laatste wat u wilt en daarvoor is de watermelder op de markt. Monteer een watermelder altijd zo dicht mogelijk bij de vloer zodat zo snel mogelijk water gesignaleerd kan worden.

2. Blusdeken, brandblusser en brandladder

Om je woning optimaal te beschermen zijn de bovenstaande genoemde voorwerpen ook van belang. Een brandladder kun je op je slaapkamer paraat leggen. Zo kun je bij brand altijd zo snel mogelijk je huis uit zonder dat je het risico loopt je benen te breken omdat je uit een raam moet springen. Een brandblusser en een blusdeken kun je het best in je keuken voor het grijpen hebben. Bij een kleine (keuken)brand heb je dan de middelen bij de hand om de brand zelf te kunnen blussen.

<< Terug naar de visuele versie

Heeeft u advies nodig?

Heeeft u advies nodig?

Mail ons: service[at]zaak-shops.nl

Onze klantenservice is momenteel

(geopend op werkdagen van 9:00 - 17:00)